Een wetswijziging die was bedoeld om massaspionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA tegen te gaan, sneuvelde donderdag bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden. Het zogeheten Massie-Lofgren-amendement voorzag in een verbod op het uitgeven van overheidsgeld voor het doorzoeken van databases zonder rechterlijke toestemming. 

Het amendement tegen spionage en voor versterking van encryptie was volgens de afgevaardigden te vergaand. In het kader van de recente aanslag in Orlando, waarbij vijftig mensen om het leven kwamen, leek het de parlementariĆ«rs niet verstandig om de macht van de veiligheidsdiensten in te perken.

Het amendement werd gezien als een van de belangrijkste voorstellen die massaspionage door de Amerikaanse autotoriteiten kon tegengaan en de privacy van Amerikanen kon verbeteren. Mensenrechtengroepen hebben er jaren over gedaan om het document in stemming te brengen. Volgens de initiatiefnemers zorgen de nieuwe regels er alleen voor dat de Amerikaanse grondwet beter wordt nageleefd en dat het land beschermd wordt door het beperken van versleuteling tegen te gaan. 

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha