Okkupert ( "Bezet"), is de duurste Noorse tv-show in de geschiedenis, noemt nooit het woord "quisling." .  Toch roept het uitgangspunt - Een Russische bezetting van Noorwegen - Vidkun Quisling's Nazi collaborerende overheid dat op en is de serie doordrongen van de stille onwrikbare trauma van die tijd. Okkupert worstelt met een moderne versie van de verwoestende Quisling's nalatenschap  - en de schandelijke smet die het naliet op de geschiedenis van het land.

De serie speelt zich af in de nabije toekomst, waarin een groene partij de regering aan de macht komt in Oslo op de hielen gezeten door de enorme schade veroorzaakt door een global-warming-gerelateerde orkaan. Minister-president Jesper Berg reageert zeer Scandinavisch door aan te kondigen dat Noorwegen het goede voorbeeld zal geven en onmiddellijk zijn grote gas- en olieproductie stilgelegd.

Dit verstoort de Europese Unie, waarvan Noorwegen geen lid is en onder een hoedje spelend met Moskou, dreigt Brussel in het geheim Berg met een full-scale Russische invasie, tenzij hij zich verplicht tot het handhaven van de Noorse winning van fossiele brandstoffen onder toezicht van Moskou. (De Verenigde Staten, die onlangs bereikte energie-onafhankelijkheid, heeft de NAVO teruggetrokken en zit belangeloos terzijde.) Berg gaat met tegenzin akkoord met deze regeling en beloofde zijn volk, dat het inbrengen van de Russische arbeiders om de Noorse energie-industrie opnieuw op te starten tijdelijk zal zijn.

Als de Russen naar Noorwegen te komen, zijn er geen tanks of gevechtsvliegtuigen of "kleine groene mannetjes." De vermindering van de Noorse soevereiniteit en de wijze van de Russische controle is veel subtieler en alleen zichtbaar voor degenen die zich zorgen. Door het ontbreken van een defensieve alliantie zoals de NAVO om de Russische dreiging af te schrikken, en de loutere dreiging van oorlog laat Berg met weinig keuze - althans in eerste instantie - dan maar mee te gaan met de "tijdelijke" bezetting. Aan de oppervlakte, blijft het leven normaal voor de meeste Noren, die doorgaan met hun dagelijkse werkzaamheden alsof er niets is veranderd...

...Beetje bij beetje, krijgen de kijkers te zien hoe een democratische samenleving moreel raakt aangetast door de dagelijkse compromissen die gewone mensen gedwongen worden om te maken.

Aan de uitersten van dit dilemma staan Thomas Eriksen, een journalist op een kruistocht die zijn leven riskeert om de waarheid bloot te leggen, en Hans Martin Djupvik, een lid van Berg's security dienst die oprecht gelooft dat hij zijn land helpt door samen te werken met de Russen in het bewaken en onschadelijk maken van Noren die zich verzetten tegen de nieuwe machtsorde. Verder is er de tiener Djupvik die gearresteerd en ondervraagt wordt voor het creëren van een anti-Russische blog. Er is de a-politieke restaurateur die, na de ombouw van haar eetcafe in een ontmoetingsplaats voor big-spending Russische securocrats die bij het geheimzinnige bezettings hoofdkwartier overkant van de straat werken, geïntimideerd wordt door "Free Noorwegen," een ondergrondse, anti-Russische paramilitaire beweging.

 

De Russische regering is niet al te blij met de serie; "Hoewel de makers van de tv-serie veel moeite steken om te benadrukken dat de plot is fictief en naar verluidt heeft niets te maken met de werkelijkheid, toont de film zeer specifieke landen en Rusland helaas kreeg de rol van een agressor, " aldus een verklaring vrijgegeven door de Russische ambassade in Oslo. "Het is zeker betreurenswaardig dat in het jaar waarin de 70e verjaardag van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd, de serie makers besloten om Noorse kijkers bang te maken met een niet-bestaande dreiging uit het Oosten in het ergste koude oorlog tradities."

Ingekapseld in deze korte verklaring staan de drie elementen van de 21e-eeuwse Russische propaganda: een gevoel van slachtofferschap het pestende Westen, een herinnering aan de heldhaftige rol van moedertje Rusland in de Grote Patriottische Oorlog, en de vurige ontkenning dat Moskou een bedreiging vormt voor zijn buren. En met dat laatste punt, zijn de Noren het duidelijk niet eens; in een Gallup poll vorig jaar bleek dat 89 procent van het leiderschap van Rusland afkeurt, het hoogste percentage van de 41 onderzochte landen.

Alles bij de bron; Politico [engelstalig]

Update; op 9 april 2016 zend Fox de serie achter elkaar uit


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha