Sinds 2010 mogen de Belgische inlichtingendiensten telefoons aftappen, afluisterapparatuur plaatsen, valse bedrijven oprichten, e-mails onderscheppen, post openen en andere zogenaamde bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) toepassen. In alle discretie is de voorbije weken en maanden onderhandeld over een herziening van de BIM-wet.

Nieuw is onder meer dat het toepassingsgebied van een aantal inlichtingenmethoden wordt verruimd. De Staatsveiligheid mag voortaan uitzonderlijke methoden -zoals telefoontap, hacking, valse bedrijven oprichten- aanwenden om extremistische groeperingen en personen op te volgen -denk aan haatpredikers- en inmengingsactiviteiten door buitenlandse mogendheden te bestrijden. Een andere opmerkelijke vernieuwing is dat de ADIV en de Staatsveiligheid -binnen bepaalde grenzen- ook BIM-methoden zullen mogen inzetten in het buitenland. Verder wordt een hoogdringendheidsprocedure ingevoerd voor inlichtingenmethoden zoals observatie en doorzoeking. Stel dat een tip binnenloopt dat een target een half uur later met de Thalys in Brussel-Zuid toekomt, dan kan zonder voorafgaande schriftelijke procedure toch een camera worden ingezet om die persoon te schaduwen. Voor telefoontap of hacking wordt de hoogdringendheidsprocedure uitgebreid -een antwoord op terroristen die voortdurend van gsm veranderen als contramaatregel tegen een telefoontap.

Voortaan kunnen Belgische inlichtingenofficieren ook gebruik maken van een valse naam en fictieve identiteit. Dat moet tijdelijk en doelgericht gebeuren. Ze mogen daarvoor ook valse documenten (laten) aanmaken en gebruiken. Bovendien kunnen de inlichtingendiensten dankzij de uitbreiding van de BIM-wet ook vervoers- en reisgegevens vorderen van privébedrijven die vervoers- of reisdiensten aanbieden. Wie weigert mee te werken, kan een boete krijgen. De wet voorziet ook de mogelijkheid om een beroep te doen op derden, zoals een slotenmaker of een beheerder van een informaticanetwerk.

Alles bij de bron; Knack


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha