Meteen na de gruwelijke aanslagen in Parijs, op 13 november, schoten opsporingsinstanties in hun gebruikelijke reflex: ‘Parijs’ zou bewijzen dat het nodig is om encryptie van webdiensten te omzeilen en zo nieuwe aanslagen te voorkomen...

...11/13 roept herinneringen op aan 9/11. Na de aanslagen op de WTC-torens in New York voerde Amerika onmiddellijk de Patriot Act in, die opsporingsdiensten ruime mogelijkheden gaf om communicatie af te luisteren. Dat leidde tot massale, compleet ontspoorde afluisterprogramma’s, bleek uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Na Snowden voerden Apple, Google en WhatsApp end-to-end-encryptie in: ze hebben geen toegang tot de inhoud van berichten en kunnen dus ook een opsporingsdienst geen toegang geven. Moet een Europese variant op de Patriot Act die beveiliging proberen te slopen? Zwakke encryptie en achterdeurtjes in software ontwrichten de samenleving, net als een aanslag. Er bestaat geen technologie die alleen ten goede of ten kwade aangewend kan worden. We hebben gereedschap nodig als bescherming tegen cybercriminelen, cyberspionnen en cyberterroristen. 

Wat ons ook te wachten staat, maak terroristen niet slimmer dan ze zijn. Volgens de laatste berichten gebruikten de daders van de aanslagen gewoon Facebook en sms – geen zwaar versleutelde diensten.

Enkele aanslagplegers waren al verdacht door ‘ouderwets’ speurwerk. Ze wisten aanhouding te ontlopen doordat Europese opsporingsdiensten niet voldoende gegevens met elkaar (konden) uitwisselen. Er was geen gebrek aan data, maar gebrek aan coördinatie en mankracht om actie te ondernemen. Dat is het eerste probleem dat de Europese Patriot Act zou moet oplossen. Het heeft geen zin om alle burgers het recht te ontnemen zich online te beveiligen.

Alles bij de bron; NRC


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha