Het Nederlandse kabinet heeft een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat moet toestaan dat opsporingsdiensten verdachten op afstand mogen hacken om gegevens te onderscheppen of ontoegankelijk te maken. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op de systemen van verdachten in te breken. Ook kunnen verdachten via een gevangenisstraf worden gedwongen om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan en wordt het wederrechtelijk overnemen en 'helen' van gegevens strafbaar.

Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen het Openbaar Ministerie en politie straks op afstand 'heimelijk onderzoek' doen in computers van criminelen of terroristen en gegevens vastleggen of ontoegankelijk maken, zo laat het kabinet weten. Het betreft het zogeheten 'onderzoek in een geautomatiseerd werk' dat opsporingsambtenaren ruimte geeft om bepaalde onderzoekshandelingen toe te passen. Daarbij gaat het niet alleen om het ontoegankelijk maken of het vastleggen van gegevens maar ook om observatie en het aftappen van communicatie.

Concreet geeft het wetsvoorstel de autoriteiten de bevoegdheid om in te breken op de computer van een verdachte en daar bijvoorbeeld spyware te plaatsen die het gebruik van de computer in de gaten kan houden, zoals keyloggers om toetsaanslagen af te vangen of het aanzetten van de microfoon om een gesprek af te luisteren. Op deze manier kan er veel gerichter worden getapt. Ook voorziet het wetsvoorstel in de mogelijkheid dat de overheid heimelijk toegang kan verkrijgen tot gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, zonder dat de verdachte of dienstverlener daarbij betrokken is.

Het voorstel komt niet als een verrassing. Toenmalig minister Ivo Opstelten voor Veiligheid en Justitie zeivorig jaar al dat het 'terughack'-voorstel eraan zou komen. Het kabinet heeft het, vermoedelijk om meer steun te krijgen, samengeraapt met enkele maatregelen om de terugkeer van jihadstrijders tegen te gaan of het beramen van een mogelijke aanslag moeilijker te maken. Dat thema is actueel door de recente aanslagen in Parijs en de dreiging van mogelijk aanslagen in Brussel. Het bericht rept echter met geen woord over een specifieke implementatie van de regels die het jihadisten moeilijk maakt, waardoor, afhankelijk van de tekst van het voorstel, de mogelijkheid bestaat dat opsporingsambtenaren de bevoegdheid ook gebruiken bij andere 'ernstige delicten'.

Alles bij de bronnen; SecurityTweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha