CDA-leider Sybrand Buma wil dat de AIVD meer bevoegdheden krijgt als dat nodig is om de veiligheid in Nederland te beschermen. Als voorbeeld gaf de CDA-leider het aftappen van de kabel of uitwisselen van passagiersdata. "Je moet wel meedenken met de tijd. We zijn allemaal heel erg bang met het verspreiden van reisgegevens. Maar ze mogen echt wel weten wanneer ik vlieg als dat betekent dat ze ook tijdig van een terrorist kunnen weten waar die is." Op de vraag of de bevoegdheden van de inlichtingendiensten moeten worden verruimd antwoordde Buma dan ook met 'absoluut'.

Concreet wil de CDA-leider dat de inlichtingendiensten ongericht het verkeer dat via de kabel gaat kunnen aftappen. "Terroristen werken ook via de kabel", merkte hij op. Ook vindt hij dat als het nodig is de inlichtingendiensten de e-mails en WhatsAppjes van mensen moeten kunnen lezen. "Als een terrorist aanslagen beraamt, doe hij dat via het net. Ze gaan niet op de fiets naar elkaar toe om een gesprek aan te gaan. Daar begint het."

Er wordt al langer geopperd om de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden te geven als antwoord op terreurdreiging. Een wetsvoorstel krijgt echter veel kritiek, onder meer van de Nationale Ombudsman. Verder is de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de CTIVD, bang dat ze te weinig controle kan uitoefenen als de inlichtingendiensten meer bevoegdheden krijgen.

De nieuwe wet moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Ook in andere landen zijn er plannen om de bevoegdheden van de inlichtingendiensten te vergroten, of zijn er zelfs al wetten ingevoerd. Zo werd in Frankrijk een wet aangenomen om geheime diensten meer bevoegdheden te geven, zoals het plaatsen van backdoors bij internetproviders en vergaande mogelijkheden voor het afluisteren van communicatie.

Alles bij de bronnen; Security & Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha