Met de maatregelen tegen terreur die de regering heeft voorgesteld wordt de anonimiteit in onze samenleving opgeofferd om iedereen te kunnen volgen. Dat zegt professor Paul De Hert (VUB), specialist in privacy en mensenrechten... op sommige punten is het wel een wensenlijst van de politie", zegt hij. "Er zit in een grote wil in om mensen altijd en overal te kunnen volgen: met enkelbanden, nummerplaatherkenning en het onmogelijk maken van anoniem bellen."

Vooral het einde van die anonieme prepaid sim-kaarten is volgens de professor een "natte droom" van de politie. "Daarmee kunnen ze volgen waar iedereen op elk moment is, dat is zeer verregaand. Je zal al de fiets moeten nemen en je gsm uitschakelen om nog enigszins anoniem te zijn." 

Die nieuwe maatregelen zouden niet alleen nefast zijn voor de privacy, maar ook op de efficiëntie. Dat zegt Bart Tommelein (Open Vld), die als staatssecretaris voor Privacy mee aanschoof bij de discussies...

... Hij benadrukt dat vooral een betere uitwisseling belangrijk is van de gegevens die al voorhanden zijn bij de verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten in binnen- en buitenland. "Dat moet de prioriteit zijn, eerder dan het verzamelen van veel meer gegevens van alles en iedereen. We mogen niet vergeten dat al die gegevens ook verwerkt moeten worden. Als inlichtingendiensten op zoek zijn naar een speld in een hooiberg, hebben ze waarschijnlijk geen baat bij nog meer hooi."

Tommelein heeft het dan ook over het PNR-systeem waar de regering werk van wil maken, waarbij passagiersgegevens van vliegtuigen en internationale hogesnelheidstreinen verplicht moeten worden doorgespeeld aan de veiligheidsdiensten. "Ook hier moeten we opletten en toch waakzaam zijn dat de slinger niet doorslaat".

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha