Terroristische organisaties hebben vandaag een ongelofelijk voordeel tegenover dertig jaar geleden: de spotgoedkope, ongecontroleerde communicatie via het internet en mobiele telefoons. Door de privacy-wetgeving in ons land moet iemand al een paar moorden hebben gepleegd voordat de politie een rechter kan vinden die toelaat zijn telefoon af te tappen. Hetzelfde is waar voor het internet: wanneer rechercheurs tegen hoge administratieve en juridische kosten met veel vertraging berichten of e-mails mogen inzien, hebben de misdadigers maanden de tijd gehad om nieuwe aanslagen te plegen...

...de privacy-wetgeving is er niet voor niets. Ze moet gewone burgers beschermen tegen het misbruiken van persoonlijke informatie door mensen die er beroepshalve toegang tot hebben. Niet enkel politie en justitie horen daarbij, maar ook de telefoon- en andere maatschappijen die communicatiegegevens van personen verzamelen. Dat laatste gebeurt meer en meer: via uw bezoeken op internet hebben al heel wat bedrijven een zicht gekregen op wat u interesseert. 

Het grootste gevaar is dat zulke persoonlijke gegevens worden misbruikt door politieke regimes met dictatoriale neigingen. Zij kunnen dit soort informatie gebruiken om tegenstanders, in dat geval met medewerking van het gerecht, in diskrediet te brengen en eventueel uit te schakelen. Laten we niet vergeten dat weinig landen in de wereld helemaal “proper” zijn. Zelfs in Europa zijn bepaalde landen vrij corrupt, niet enkel bij de bevolking maar ook bij politie, justitie en de overheid, denk maar aan de corruptiezaak in de stad Rome. Privacy opofferen ten voordele van meer veiligheid. Dat is de keuze waar we nu voor staan.

Echter, de voorwaarde om een keuze voor minder privacy en meer veiligheid te kunnen maken is dat we de overheid in al haar geledingen voor 100% moeten kunnen vertrouwen, bij ons en bij onze Europese partnerlanden. Spijtig genoeg staan we daar zeer ver vanaf.

Alles bij de bron; BelangvLimburg


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha