De regering kondigde vandaag een hele reeks maatregelen aan in de strijd tegen de terreur. Moraalfilosoof Patrick Loobyck waarschuwt voor "de tragische paradox" van die maatregelen. "Hoe meer maatregelen we nemen om onze vrijheid te beschermen, hoe minder vrij we zijn", zegt hij in "De afspraak". 

"Als je honderd procent veiligheid wil in een open samenleving, dan heft die open samenleving zichzelf op. We moeten daar goed over nadenken". In die zin stelt de moraalfilosoof zich naar eigen zeggen argwanend op tegen het tempo waartegen definitieve maatregelen worden aangekondigd. "We moeten daar een beter debat over kunnen voeren dan we nu gedaan hebben."

Het is wel normaal dat de regeringsleiders en politici dergelijke maatregelen op een haast grootsprakerige manier aankondigen, vindt Loobuyck. "Dat is een collectief ritueel waar we als samenleving door moeten, nu we zo hard geraakt zijn. Dat hoort daarbij. Maar er zijn gevaren: onze democratie wordt aangevallen en dan hebben we de neiging om daar op een ondemocratische manier op te reageren. Een valkuil waar we niet in mogen vallen."

Alles bij de bron; deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha