Amerikaanse techbedrijven die toegang willen tot de lucratieve Chinese markt moeten zich verzetten tegen ernstige internet-gerelateerde mensenrechtenschendingen in het land. Vandaag is er een overleg tussen de Chinese president Xi Jinping en de belangrijkste techbedrijven in de VS. Mensen uit de top van Apple, Google, Facebook, IBM en Microsoft zijn naar verwachting bij dit 'US-China Internet Industry Forum' in Seattle aanwezig.

China’s internetbeleid is uiterst repressief. Sinds president Xi Jinping aan de macht is, zijn honderden mensen opgesloten voor het uiten van hun mening via blogs, online fora en sociale media. De autoriteiten misbruiken het strafrecht om activisten voor kritische online posts op te pakken en op te sluiten. Dit is een ernstige schending van hun recht op privacy en vrijheid van meningsuiting.

Volgens de nieuwe Chinese wet moeten serviceproviders alle persoonlijke data binnen China opslaan en overhandigen aan de autoriteiten. Volgens de New York Times riepen de Chinese autoriteiten onlangs de belangrijkste Amerikaanse techbedrijven op akkoord te gaan met dit soort praktijken. De internetvrijheid wordt wereldwijd aangevallen. Vandaag moeten deze techbedrijven weigeren mee te gaan met de Chinese internetrepressie. Anders zijn ze er medeplichtig aan. 

Alles bij de bron; Amnesty

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha