Het vernieuwde DigiD laat Nederlanders zelf hun gegevens wijzigen. Beveiliging is meer aan die gebruiker zelf. Het identiteits-systeem van de Nederlandse overheid is gisteren officieel gelanceerd door minister Spies. Zij heeft op de lancerings-bijeenkomst gesteld dat burgers niet goed de verantwoording nemen voor beveiliging, ook van DigiD. Het vernieuwde identiteitssysteem van de Nederlandse overheid doet dat deels door gebruikers te laten kiezen uit een beveiligingsniveau voor hun aanmelding.

Hierbij zijn er drie keuzes: óf inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, óf met ook nog eens een sms-code, óf met een chippas. De sms-code is een gratis toegestuurd bericht, vergelijkbaar met de TAN-codes van de ING. De chippasoptie is nog niet beschikbaar, want dit is voor een nog in te voeren elektronische identiteitskaart. Daarnaast is op DigiD zelf te zien waar en wanneer zoal is ingelogd. Dit moet inlogs door onbevoegden dan aan het licht brengen.

DigiD versie 4 is vorige maand al live gegaan, gelijk met problemen. Niet door een nieuwe database of piekbelasting, maar simpelweg om het maandagochtend op gang gekomen normale DigiD-verkeer. Het hele DigiD-systeem lag toen zeven uur plat.

Alles bij de bron; webwereld

 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!