De minister van Binnenlandse Zaken Spies gaat naar de Europese Commissie om te vragen naar de noodzaak van de opslag van vingerafdrukken van Nederlandse burgers op een chip in het paspoort. Dat doet zij op verzoek van een groot deel van de Tweede Kamer. 

Spies heeft al eerder gezegd in het algemeen overleg van de Tweede Kamer dat zij verwacht weinig te bereiken in Brussel. De PvdA vindt de invoering eigenlijk zinloos omdat nog geen enkel land de biometrische gegevens uitleest aan de grens en wil tevens dat burgemeesters, die verantwoordelijk zijn voor de uitgifte van identiteitsbewijzen, de zo geheten discretionaire bevoegdheid krijgen om gewetensbezwaarden de mogelijkheid te geven een id-kaart te krijgen zonder dat daar een vingerafdruk voor hoeft te worden afgestaan.

De id-kaart wordt vanaf oktober 2013 weer beschikbaar gesteld zonder dat de vingerafdruk wordt opgenomen in de chip. Dat heeft de voorganger van Spies vorig jaar al besloten. 

Dat wetsvoorstel is de Tweede Kamer al gepasseerd en ligt nu ter beoordeling bij de Raad van State. Minister Spies vindt het "juridisch onzorgvuldig" om tijdens die behandeling te komen met een gedoogconstructie op een wetsvoorstel dat nog niet uitbehandeld is. 

Wel wil ze bekijken of het nog mogelijk is het voorstel van Heijnen voor te leggen aan de Raad van State. Mocht dat mogelijk zijn, zouden gewetensbezwaarden al voor oktober 2013 een id-kaart kunnen aanvragen zonder vingerafdruk af te staan.

Alles bij de bron; webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha