Het OM moet de naam van Telegraaf-journaliste Jolande van de Graaf zuiveren, stelt de Nationale Ombudsman. Van de Graaf had sowieso nooit als verdachte aangemerkt moeten worden in een geruchtmakende zaak rond lekken bij veiligheidsdienst AIVD.

Van de Graaf schreef in 2009 artikelen op basis van bij de AIVD gelekte informatie. Ze publiceerde daarmee staatsgeheimen, aldus het OM. De zaak tegen Van de Graaf werd uiteindelijk geseponeerd, maar kreeg daarbij de zogeheten ’sepotcode 07′ - onrechtmatig verkregen bewijs. Brenninkmeijer vraagt de minister van Justitie en Veiligheid om die code, die op Van de Graafs strafblad wordt aangetekend, te wijzigen in ’sepotcode 01′ - onterecht als verdachte aangemerkt.

Volgens de Ombudsman had het OM veel terughoudender moeten opereren in de zaak rond journaliste Van de Graaf. “Dit klemt temeer nu achteraf is gebleken dat de aanvankelijke verdenking alleen is gebaseerd op bewijsmateriaal dat door de AIVD is verkregen door buitenproportionele (en dus onrechtmatige) inzet van bijzondere middelen zoals telefoontaps”, aldus Brenninkmeijer. 

Bron; villamedia en hier is het volledig rapport te lezen [pdf]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha