Dat was lachen donderdag, één cijfer veranderd en daar kwam de nog geheime Miljoenennota 2012 op het scherm. Nog meer lachen dat minister Donner die zelfde dag per video het innovatiefestival Picnic 2011 de primeur gaf van het Open Data Portaal van de overheid. ‘Deel uw data’, juicht de nieuwe site.

Terwijl iedereen rond de Ridderzaal zich opwond over dat suffe lek, kwamen ICT-deskundigen de Kamercommissies van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken bijpraten over de vorige dataramp bij de overheid: DigiNotar. 

In die ICT-zitting van donderdag bleek dat het toezicht op bedrijfjes als DigiNotar is toegewezen aan de Opta, de Onafhankelijke Post- en Telecom Autoriteit. Die daar weer private accountantsbureaux voor huurt. Zij lopen af en toe even langs bij de certificaatbakkertjes om te kijken of de schriftelijke verantwoording op orde is, zonder een flauw idee te hebben of de essentie van de certificering deugt. Dat laatste gebeurde trouwens ook niet bij het CIOT, de overheidsdatabank waar Nederlandse telecom providers dagelijks al uw belgegevens naar moeten uploaden.

Justitie heeft dat moeten toegeven nadat privacywaakhond Bits of Freedom de rapportage lospeuterde met behulp van de Wet openbaarheid bestuur.

Alles bij de bron; NRC-opklaringen  

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha