Minister Donner gaat vooralsnog niet aan Amerikaanse ict-bedrijven eisen dat zij geen Nederlandse data aan de Amerikaanse regering overdragen. 

Minister Opstelten deed eerder in een antwoord op Kamervragen de suggestie dat bij aanbestedingen alleen ict-bedrijven mochten meedingen naar overheidsprojecten als zij voldeden aan de eis dat er geen data over de Nederlandse overheid en Nederlandse burgers zouden worden gegeven aan de Amerikaanse overheid. Vandaag echter hield Donner zich, samen met staatssecretaris Teeven, op de vlakte in het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over het privacybeleid van de overheid.

De Amerikanen blijken namelijk al jaren op basis van de Patriot Act data te kunnen opeisen die op servers staan opgeslagen in Nederland waarvan het beheer wordt gedaan door bedrijven die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komen, zoals Microsoft, IBM of Google. Via diezelfde Amerikaanse wet mogen die bedrijven daar vervolgens niets over zeggen. Donner, en ook Opstelten, weten dus niet hoe vaak het gebeurt, wat er dan precies wordt overgedragen en wanneer. 

Alles bij de bron; webwereld 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha