De voorgenomen verhoging van de kosten om te procederen (de zogeheten griffierechten) zullen aanzienlijk meer mensen bij de rechter weghouden dan nu al het geval is. 34 Procent van de Nederlanders zal door deze door het kabinet geplande verhoging de gang naar de rechter niet meer maken, zo blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau Synovate onder ruim 1000 mensen.

Uit het onderzoek bleek dat 19 procent de huidige kosten al te hoog vindt en door de verhoging komt daar nog eens 15 procent bij. In zaken waarbij de ondervraagden het heel belangrijk vonden om naar de rechter te kunnen stappen, lag het percentage dat zich laat afschrikken door de duurdere rechtszaken nog hoger dan de genoemde 15 procent . Daarbij gaat het onder meer om om zaken over letselschade na een verkeersongeval of een omgangsregeling voor de kinderen na een echtscheiding. 

Bijna alle ondervraagden waren van mening dat de rechtspraak voor iedereen toegankelijk moet zijn en niet alleen voor mensen die het kunnen betalen, 39 procent vond dat in Nederland sprake is van klassenjustitie, omdat alleen de rijken hun recht kunnen halen.


Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Alles bij de bron; telegraaf 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha