De overheid moet een pas op de plaats maken bij het ingrijpen in het publieke debat op internet. Het is nog te vroeg voor concrete maatregelen, aangezien het medium nog volop in ontwikkeling is, stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een advies.

Het internet heeft een enorme potentie voor de vrije publieke opinievorming, aldus de RMO. Mensen kunnen hun mening altijd wel ergens kwijt, ze kunnen zelf informatie selecteren uit grote hoeveelheden bronnen en zich makkelijker organiseren. Er zijn voorbeelden waar de directe invloed van de internetdebatten zichtbaar is. Zo zorgde een discussie over de inenting tegen baarmoederhalskanker ervoor dat een groot deel van de tienermeisjes zich niet liet inenten.

"De overheid moet zijn hoofd niet in het zand steken bij die internetdiscussies", aldus Drenth. Hij denkt daarbij aan de inmenging van ambtenaren op internetfora, bijvoorbeeld door het verstrekken van feiten. "Maar ze moet ook niet overhaast maatregelen nemen die niet meer terug te draaien zijn. Dat kan enorme gevolgen hebben."

Alles bij de bron; trouw (thnx-2-Niek)

Met de publicatie van het rapport 'De nieuwe regels van het spel. Internet en publiek debat', start de RMO een on- en offline discussiejaar.  

De 4 delen waaruit het rapport bestaat zijn te downloden als pdf;

Essay Albert Benschop - Webfora als leerscholen van democratie?
Essay Gijs van Oenen - Medialogica 2.0: politiek, burger en interactieve metaalmoeheid
Essay Mark Deuze - Mobiliteit en leven in media
Essay Tamara Witschge - Pluriformiteit in het online publieke domein 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha