Bij een bijzonder hoorzitting over privacy in de Eerste Kamer gisteravond waren experts aanwezig als Europese privacybaas Peter Hustinx, Nederlandse privacychef Jacob Kohnstamm Corien Prins van de WRR, Geert Munnichs van het Rathenau Instituut en Thomas Meijer en Thomas Wijsman van de Algemene Rekenkamer.

Er werd een pleidooi gehouden voor vergeetrecht op internet, wat een opvallende stelling is voor de voornamelijk vijftig- en zestig-plussers die de discussie voerden, en die zelf nauwelijks door een online profiel, laat staan strafblad of ander belastend digitaal bestand worden achtervolgd.

De Eerste Kamerleden vroegen zich wel af of dit nobele streven werkelijk haalbaar is. Ze zijn dan ook 'opgevoed' met het idee dat wat ooit op internet gepubliceerd is, 'nooit meer weg gaat'. De grote aandacht van de Senaat voor privacy is opvallend. De leden doorlopen een heel programma en komen in mei weer bijeen, ook om te praten over definitieve stappen na de evaluatie van de privacywet waarin er voor wordt gepleit om 'professionals' (zoals ict'ers) voorlichting te geven om privacy te borgen en 'robuust toezicht'.

Er was kritiek op het CBP, dat niet genoeg en goed zichtbaar zou optreden. Kohnstamm beaamde die kritiek door te vragen om meer geld en meer bevoegdheden.

Lees alles bij de bron; webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha