×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Nederland heeft met de Verenigde Staten een verdrag getekend over het uitwisselen van DNA-gegevens en vingerafdrukken van verdachte personen.

De bedoeling is dat de landen gegevens kunnen opvragen over DNA-profielen en vingerafdrukken die zijn afgenomen van verdachten.
Ook DNA-profielen en vingerafdrukken die bij een misdrijf zijn aangetroffen zonder dat er een verdachte in beeld is, kunnen worden vergeleken.

De landen krijgen toegang tot elkaars database.

De profielen zijn uitsluitend gekoppeld aan een registratienummer. De identiteit van de betrokken persoon is niet te herleiden. Persoonsgegevens moeten via een rechtshulpverzoek worden opgevraagd.

Bron; destentor

Trouw meldt aanvullend;

Nu sturen Nederland en de VS elkaar al verzoeken om DNA-profielen te vergelijken. Dat gebeurt als in Nederland een misdrijf is gepleegd en het vermoeden bestaat dat de onbekende verdachte ook in de Verenigde Staten actief is geweest.

Dit 'matchen' gebeurt handmatig en duurt vaak lang. Voortaan kunnen beide landen rechtstreeks in elkaars databases linkgegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen vergelijken.

en op RTLNieuws valt te lezen;

De landen bepalen zelf welke vingerafdrukken en DNA-profielen in de databank worden opgenomen. In Nederland gaat het om gegevens rond feiten die strafbaar zijn gesteld met een vrijheidsstraf van vier jaar of meer. De raadpleging mag uitsluitend plaatsvinden in individuele gevallen.

Alle andere bronnen kun je hier snel scannen

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha