×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Op SOLV de volgende berichten;

De Staatscommissie Grondwet stelt voor een aantal grondrechten aan te passen aan ‘de digitalisering van de samenleving’. In dit verband heeft de commissie onder meer het briefgeheim (artikel 13) nog eens tegen het licht gehouden.

Een update van artikel 13 is inderdaad logisch. Opmerkelijk genoeg worden in Nederland e-mails momenteel niet beschermd door de Grondwet. Dit is in de praktijk overigens geen ramp, onder meer omdat het privacyrecht van artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens wel de vertrouwelijkheid van e-mailverkeer beschermt.

en als tweede op SOLV;

Op 11 november heeft de Staatscommissie Grondwet een rapport gepresenteerd dat een advies bevat aan de regering om de Grondwet op een aantal onderdelen te wijzigen. De commissie gaat onder andere in op de wenselijkheid grondrechten aan te passen in verband met ‘de digitalisering van de samenleving’. 

Vooral omdat in een aantal landen om ons heen zogenoemde three strikes-wetgeving is ingevoerd, vind ik de volgende passage in het rapport interessant:   “Tevens dringt de vraag zich op of het wenselijk is om in de Grondwet een grondrecht op toegang tot de (elektronische) communicatie-infrastructuur – in het bijzonder internet – op te nemen. In dit verband behoeven volgens dit [commissielid] ook de grondrechtelijke consequenties van nieuwe methodes van bestrijding van cybercrime via surveilleren en opsporing, toezicht en handhaving op internet aandacht, in het bijzonder de duiding en regulering van filtering / afsluiting en blokkering van informatie (internetcensuur).”

 

Op de site ikregeer staat;

het rapport (PDF) van de Staatscommissie

 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha