Als de overheid iets wil doen tegen het online intimideren van mensen, moet het zelf ook zorgen dat persoonsgegevens in het Kadaster en het Handelsregister beter worden afgeschermd. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

Dat doet de AP in het advies over een nieuw wetsvoorstel van de overheid over doxing. Daarin staat dat mensen strafrechtelijk vervolgd moeten kunnen worden als ze persoonsgegevens publiceren om diegene bang te maken. Denk hierbij aan het delen van adresgegevens of telefoonnummers.

Dat gebeurt bijvoorbeeld op apps als Telegram, waar de adressen van politici en vaccineerders worden gedeeld. Mensen die zich daar schuldig aan maken, zouden tot een jaar gevangenisstraf moeten kunnen krijgen, zo luidt het wetsvoorstel van de overheid.

Wolfsen vindt het "een goede zaak" dat daders een gevangenisstraf kunnen krijgen, maar wil ook dat de overheid goed kijkt waar de gedeelde gegevens vandaan komen. "De overheid zou wetgeving moeten aanpassen om te voorkomen dat gegevens uit de eigen registers worden gebruikt voor doxing", zegt de voorzitter.

Zo kunnen mensen via het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder meer woonadressen van geregistreerde zzp'ers, namen en geboortedata opvragen. De AP zegt dat het niet nodig is dat die gegevens voor iedereen te vinden zijn en dat de overheid daar al vaker op is gewezen.

Alles bij de bron; NU


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!