Demissionair minister Ollongren kan niets zeggen over een datalek bij Booking.com en mogelijke spionage door de Amerikaanse autoriteiten bij Nederlandse bedrijven. Afgelopen november berichtte NRC over een datalek bij Booking.com dat zich in 2016 voordeed en niet door de hotelreserveringssite aan getroffen klanten werd gemeld.

De aanvaller, volgens de krant een Amerikaanse spion, bleek vanaf een server van Booking.com door middel van codes die bij specifieke reserveringen horen, informatie over duizenden hotelboekingen te hebben opgevraagd. Het ging daarbij om hotels in landen in het Midden-Oosten, waaronder Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Booking.com besloot het datalek niet te melden.

SP-Kamerlid Leijten vroeg minister Ollongren om opheldering over deze gang van zaken en wilde onder andere weten of het bedrijf klanten had moeten informeren. De minister merkt op dat in 2016 de Wet bescherming persoonsgegevens van kracht was en het onder deze wet verplicht was om datalekken te melden.

Verdere details kan Ollongren niet geven. "Het is niet aan mij om over het in de vraag genoemde mogelijke datalek een oordeel te geven, nu dit bij uitstek toekomt aan de toezichthouder." en ook dat "Over het actuele kennisniveau van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen in het openbaar geen mededelingen worden gedaan", voegt de minister toe.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!