CU-Kamerlid Ceder wil opheldering van demissionair ministers Blok van Economische Zaken en Dekker voor Rechtsbescherming over het bericht van de Consumentenbond dat social media ongeschikt is voor kinderen en hun privacyrechten door dergelijke platformen worden geschonden.

De Consumentenbond onderzocht acht social media-apps en concludeerde dat de platforms te weinig rekening houden met de kwetsbaarheid van kinderen, de privacy schenden en te weinig kindvriendelijke instellingen hebben. Aanleiding voor het CU-Kamerlid om vragen te stellen. "Wat vindt u er van dat Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok en YouTube kinderen reclame tonen op basis van hun persoonlijke kenmerken?", zo wil hij van de bewindslieden weten en "Maakt u zich grote zorgen dat kinderen op sommigen sociale media niet de klant maar het product zijn, waaraan door advertenties geld wordt verdiend?".

Ceder wil daarnaast dat de Europese Digital Services Act, die moeten zorgen voor een betere positie van internetgebruikers én regels voor de grootste online platforms, harde en afdwingbare voorwaarden bevat om de privacy van socialmediagebruikers, en dan met name van kinderen, te verbeteren.

Het gaat onder andere om privacy-by-design, een verbod op het bijhouden van advertentieprofielen, contentprofielen, locatie, like-, klik-, kijk- en zoekgedrag van minderjarigen, een verbod op het delen en verhandelen van data van minderjarigen, mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, eenvoudige opzegging van accounts en begrijpelijke, eerlijke en volledige privacyverklaringen in het Nederlands.

De ministers hebben drie weken om met een reactie te komen.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha