Er komt extra functionaliteit op de chip van het identiteitsbewijs, die het mogelijk maakt om in te loggen bij de gemeente en andere overheidswebsites. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft ingediend bij de Tweede Kamer. De chip wordt in eerste instantie aangepast op het rijbewijs en op de Nederlandse identiteitskaart. Het paspoort krijgt nog geen uitbreiding in dit voorstel maar Knops sluit niet uit dat dat identiteitsbewijs het later wel krijgt. 

De identiteitskaart kent, net als het paspoort, al een chip. De bedoeling is om de chip op de kaart uit te breiden, zodat ook de inloggegevens erop staan. De chip is uit te lezen met een telefoon voorzien van een Android-besturingssysteem. Mensen die dat niet hebben, moeten een speciale cardreader kopen.

Het betrouwbaarheidsniveau van DigiD is niet toereikend om diensten aan te bieden waarbij ‘zeer persoonlijke en vertrouwelijke gegevens worden uitgewisseld’ en waarbij de overheid met zekerheid moet kunnen vaststellen dat ze met de juiste persoon te maken heeft. Met de vernieuwde chip moet dat wel kunnen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de uitgifte van een nieuw paspoort. Burgers kunnen dat straks online aanvragen, waardoor ze alleen nog naar het gemeentehuis moeten om de pas op te halen.

Voor het gebruik van de chip moet nog het huidige Basisregister Reisdocumenten worden uitgebreid. Dit bevat nu gegevens van onder meer paspoorten die niet meer in omloop mogen zijn. Knops wil het uitbreiden met de gegevens van reisdocumenten die wel in omloop zijn, ‘met uitzondering van de gezichtsopname en de handtekening’.

Dat laatste vindt de NVVB een tekortkoming. ‘Zonder het toevoegen van deze gegevens zal het nieuwe register wat betreft het bestrijden van fraude vrijwel niets toevoegen. Zo zullen onze ketenpartners, zoals de politie, geen mogelijkheid hebben om de foto te raadplegen voor identificatiedoeleinden,’ schreef zij eerder in een advies.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van de digitalisering van de overheid en hangt nauw samen met de Wet digitale overheid (Wdo), die Knops eerder dit jaar bij Tweede Kamer indiende. Voor de invoering van de chip is een wijziging van de Paspoortwet nodig. Omdat dat een rijkswet is, is er een separaat wetsvoorstel nodig.

Alles bij de bron; GemeenteNu


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!