Morgenochtend is het zover. Dan zijn we in de rechtbank Den Haag waar we samen met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven de sleepwet aanvechten. 

De coalitie die deze zaak heeft aangespannen bestaat uit: Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, Greenpeace International, Waag Society, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten. De coalitie wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP). De procesvertegenwoordiger van de coalitie is Boekx Advocaten.

Ondanks de uitslag van het referendum, is de sleepwet per 1 mei ongewijzigd in werking getreden. Het kabinet kondigde weliswaar aan dat het na de zomer met enkele wetswijzigingen zal komen, maar die wijzigingen zijn vooralsnog vooral van cosmetische aard. Bovendien moeten de aangekondigde wijzigingen eerst nog langs de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Die hebben zich hier nog niet over kunnen uitlaten terwijl de wet wel al volledig in werking is getreden.

De zaak die nu loopt is een kort geding. Dat is een spoedprocedure waarbij je de rechter om een snelle, voorlopige beslissing vraagt. De bezwaren en eisen van de coalitie staan in de dagvaarding waarmee het kort geding is gestart.

Morgen om 10.00 uur vindt de zitting plaats bij de rechtbank Den Haag. De zitting zal ongeveer twee uur duren en is openbaar. Aan het eind van de zitting zal de rechtbank aangeven wanneer de uitspraak volgt. Meestal is dat binnen twee weken na de zitting.

Alles bij de bron; BitsOfFreedom


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha