Geheime diensten uit Europese landen slaan in Nederland hun gezamenlijke gegevens op. Mensen die onterecht in de databank staan kunnen hier naar de rechter stappen. Mochten ze er tenminste achter komen dat ze onterecht in het vizier liggen.

Tientallen juristen hebben AIVD en MIVD in dienst om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten. En ze moeten er nog een tandje bijzetten, blijkt uit een rapport van toezichthouder CTIVD over internationale samenwerking, getoetst aan de oude Wiv 2002.

Brisante aan dit verhaal: de publicatie van het rapport volgde afgelopen donderdag terwijl ministers van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en van Defensie Ank Bijleveld (CDA) nog ruim voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) van de conclusies op de hoogte waren. Op 7 februari 2018 is het rapport vastgesteld en in de weken ervoor met hen besproken.

De conclusies van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hadden een argument in het voordeel van de tegenstanders van de Wiv kunnen zijn bij het referendum.

Alles bij de bron; NetKwesties 


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha