In Nederland hebben we veel vertrouwen in de overheid. Dat is niet altijd terecht. Er zijn recent een aantal voorvallen geweest waarbij de overheid onzorgvuldig met onze data is omgesprongen.

Zo doken onze kentekengegevens, die na vier weken vernietigd zouden worden, 'toevallig' op bij de belastingdienst om leaserijders te controleren. De data van TLS, de organisatie die onze vervoersbewegingen bijhoudt in het openbaar vervoer, doken ineens op bij DUO, die studiefinanciering regelt voor studenten, om te controleren of studenten niet stiekem thuiswonend zijn terwijl ze uitwonend geregistreerd staan. En de vingerafdruk die op je paspoort staat die vernietigd zou worden? Die komt toch nog voor in backups van vijf jaar geleden.

Deze data zijn verzameld binnen de huidige wet en zouden niet gebruikt worden door de overheid. Toch is er voor deze gegevens binnen de overheid een toepassing gevonden. Is het dan handig om de deur open te zetten naar onze ongefilterde internetgegevens en telefoongegevens? Nee, niet zonder voorzorgsmaatregelen.

Alles bij de bron; RTLZ


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!