Kamerlid Grace Tanamal vroeg ruim een jaar geleden aan minister Lodewijk Asscher van sociale zaken of het klopt dat niet bevoegde UWV-medewerkers medische gegevens van klanten verwerken. De minister hoort binnen drie weken te reageren, en mag dit verlengen naar zes weken als daar een goede reden voor is. Tanamal wacht echter nog steeds op antwoord.

Het PvdA-kamerlid volgt deze kwestie rondom het medisch beroepsgeheim al veel langer. In 2013 stelde zij al vragen over privacyschendingen van zieke werknemers door het UWV.  In 2014 riep zij na een alarmerend artikel in de Volkskrant minister Asscher tijdens het wekelijkse vragenuurtje naar de plenaire vergaderzaal. Klopt het dat telefonistes van het UWV nog steeds naar medische gegevens vragen, wilde ze weten. Asscher zei het belangrijk te vinden dat de overheid zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens en al helemaal met medische gegevens. “Ik ga het UWV hier op aanspreken en ik wil opheldering of dit incidenteel gebeurt of structureel.”

De minister zou zich laten informeren want “het lijkt of iets niet op orde is”. En toen bleef het stil. Tot Trouw begin 2016 meldde dat nog steeds personeel van UWV vrij toegang heeft tot informatie over ernstige ziektes, psychische aandoeningen, miskramen, et cetera. Het Kamerlid stelde wederom vragen. Tanamal wilde ook weten wat er na haar vorige vragen is gebeurd. “Is er opheldering gevraagd aan het UWV? Zo ja, wat zijn de uitkomsten? Zo nee, wanneer gaat u dat alsnog doen?” Ruim zes weken later liet Asscher weten deze vragen nog niet te kunnen beantwoorden. 

Inmiddels zijn we een jaar verder. De woordvoerder van Asscher meldt dat het ministerie nog wacht op onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens naar de werkwijze van het UWV bij het uitvoeren van de ziektewet. Dat is waarschijnlijk voor de zomer klaar. 

Alles bij de bron; Trouw


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha