De Tweede Kamer stemde vandaag over het hackvoorstel en heeft gekozen voor een rammelende wet, vol achterdeuren. Amendementen die de burger zouden kunnen beschermen hebben het niet gehaald. Wij vinden het heel verontrustend dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met een wet vol achterdeuren. Op papier ziet de wet er goed uit, maar nu al is te zien dat het in de praktijk heel anders uit zal pakken.

Is er nog iets vrolijks vandaag? Ja. Het is niet zo dat er niets is veranderd. De wet is op heel veel punten totaal anders dan het eerste voorstel uit 2013. Toen waren er nog helemaal geen regels over het gebruik van kwetsbaarheden. Toen was er nog geen (beter) toezicht aangekondigd. Toen waren er nog geen regels over het hacken in het buitenland. Er is dus veel ten goede veranderd. Ook al is het voor ons dan niet genoeg, het is wel een stuk beter dan het had kunnen zijn.

We zijn er natuurlijk nog niet klaar mee. Want er zijn zeker nog kansen om al deze zorgen in de Eerste Kamer voor te leggen. De partijen die nu voor hebben gestemd, hebben namelijk in de Eerste Kamer de kleinst mogelijke meerderheid: 38 zetels. Dus daar liggen kansen!

Alles bij de bronnen; BoF1 & BoF2


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!