Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de 'terughackwet'. Daarbij is gekozen voor een strengere variant, waarbij door de politie gebruikte softwarelekken snel aan de verantwoordelijke makers gemeld moeten worden.

De Tweede Kamer debatteerde vorige week over het onderwerp en bleek zeer verdeeld over het gebruik van kwetsbaarheden die niet bekend zijn bij softwaremakers (ook wel 'zero-days' genoemd). Een amendement van VVD en PvdA, dat door de Kamer werd aangenomen, verplicht politie in veel gevallen om de lekken direct te melden. Wil de politie een softwarelek toch nog geheim houden, dan moet de rechter-commissaris daarvoor toestemming geven. Daarbij moet de rechter een "onafhankelijke toets" uitvoeren, zodat het belang van het politieonderzoek niet te makkelijk boven de veiligheid van software wordt gesteld.

D66 probeerde het gebruik van kwetsbaarheden in de wet nog helemaal te voorkomen, maar kreeg hiervoor geen kamermeerderheid. Hetzelfde geldt voor een voorstel van CDA, dat verdachten wilde verplichten om data te ontsleutelen bij een onderzoek.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft. In de Tweede Kamer stemde de PVV tegen de wet. PVV-Kamerlid Lilian Helder en haar fractie vinden dat de hackbevoegdheid bij te veel soorten misdaden kan worden ingezet. Helder wilde dat dit alleen zou kunnen bij zeer zware misdaden als moord, doodslag en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het kabinet zag daar echter niets in. "Dat laat ons dus geen andere keuze dan tegen stemmen", zei Helder.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha