Weet je nog dat wetsvoorstel om het medisch beroepsgeheim op te heffen? De Eerste Kamer had daar nog wat vragen bij. Een hele hoop vragen. 99, om precies te zijn...

...Ik was niet de enige met vragen hierover. Zo liet de VvAA, een ledenorganisatie en dienstverlener voor de zorg onder andere een enquête uitvoeren, waaruit bleek dat 95% van zorgverleners vind dat de Eerste Kamer dit voorstel moet verwerpen. 97% van de ondervraagden wilden dat patiënten om toestemming moet worden gevraagd voor inzage – iets wat volgens het wetsvoorstel pas achteraf gedaan hoeft te worden.

Het is dan ook niet gek dat de Eerste Kamer de afgelopen tijd een voorbereidend onderzoek liet uitvoeren door een commissie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin krijgen fractieleden de kans om vragen te stellen over onduidelijkheden in het wetsvoorstel, voordat er over het voorstel gestemd moet worden. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd op de site van de Eerste Kamer.

Dit zijn dus 99 punten waar Schippers en de rest van de regering voor opheldering moet zorgen, voordat de Eerste Kamer de wet überhaupt in overweging neemt. De punten lopen uiteen van of het voorstel niet inderdaad een schending van mensenrechten is, tot of het aantal banen wat het voorstel gaat opleveren niet meer gaat kosten dan wat het oplevert. Er waren bijzonder veel vragen over de proportionaliteit van de wet, maar ook over hoe de de controle door de ‘medisch adviseur’ van de zorgverzekeraar uitgevoerd gaat worden – en wat ‘medisch adviseur’ überhaupt betekent.

De regering moet vóór 16 december opheldering geven rondom de vragen. Als de Eerste Kamer dan nog niet blij is met de antwoorden, kan er gevraagd worden om een tweede ronde antwoorden in een nader voorlopig verslag.

Op dit soort momenten is het best wel fijn dat we in een rechtsstaat leven.

Alles bij de bron; MotherBoardVice


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha