Betaalgegevens van klanten zijn hun eigendom en niet van de bank en banken mogen deze gegevens dan ook niet aan derde partijen doorverkopen zo stelt de PvdA in het concept-verkiezingsprogramma dat gisterenavond werd gelanceerd. Volgens de partij beschikken banken alleen over betaalgegevens voor het veilig en goed laten verlopen van het betalingsverkeer. Zo was de PvdA tegen het plan van ING om betaalgegevens van klanten voor commerciële doeleinden toe te passen. 

Verder is er in het programma een aparte paragraaf over privacy. Zo wil de PvdA dat iedereen kan inzien wat de overheid van hem of haar weet. Zo moet bij inloggen op Mijn Overheid duidelijk te zien zijn wat de overheid over de burger opslaat. Ook moet hier te zien zijn welke gegevens de overheid doorgeeft aan derden. Daarnaast moeten bedrijven openheid geven over wat zij van individuen weten, zo meldt het programma (pdf).

Ook wordt er aandacht aan big data besteed, nu overheid en bedrijfsleven steeds meer gegevens verzamelen. "Deze 'Big Data' kan het werk van opsporingsdiensten makkelijker maken of een bijdrage leveren aan betere gezondheidszorg en onderwijs. De voordelen en kansen van grootschalige gegevensverwerking moeten op verantwoordde wijze de ruimte krijgen, zonder de risico’s voor privacy en dataveiligheid uit het oog te verliezen."

Tevens wil de PvdA nieuwe technologie toepassen om criminelen te bestrijden en wordt er extra geïnvesteerd in innovatie bij de politie, betere recherche en opsporing en in de bestrijding van cyberterreur. Als het gaat om terrorismebestrijding wil de PvdA dat inlichtingendiensten extra investeringen mogen doen in meer capaciteit en nieuwe technologie. De partij zegt zich echter ten alle tijden aan het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens te houden, ook als het om terrorismebestrijding gaat.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha