Afgelopen week was het rustig in de Tweede Kamer op het gebied van TMC. Nieuwe vragen werden gesteld over het opslaan van foto’s  van niet-verdachte personen door de politie...

...De leden Verhoeven en Swinkels (beiden D66) hebben aan de Minister van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over het bericht dat de politie foto’s neemt van personen en hun identiteitsbewijzen in Apeldoorn. 

De politie in Apeldoorn past een werkwijze toe waarbij van zowel verdachte als niet-verdachte personen foto’s van identiteitsbewijzen en de personen zelf worden gemaakt. De foto’s van niet-verdachte personen worden bewaard voor het geval later op de avond zich nog een incident kan voordoen. De Kamerleden willen weten op grond van welke wettelijke bevoegdheid de politie foto’s van niet-verdachte personen mag bewaren en voor welke termijn de foto’s worden bewaard. 

Verder hebben de Kamerleden gevraagd naar de risico’s van de werkwijze nu de politie de foto’s op een later moment handmatig moet verwijderen en de kans daarbij groot is dat vergeten wordt de foto’s daadwerkelijk te verwijderen. In dit licht kwam de Nationale Ombudsman in een rapport al tot de conclusie dat de foto’s niet handmatig, maar automatisch verwijderd zouden moeten worden.

Alles bij de bron; Solv


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha