Suwinet, het system waarmee gemeenten en uitvoeringsorganisaties persoonlijke gegevens van burgers uitwisselen, is in de helft van de gemeenten nog onveilig. Dat blijkt uit informatie van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma.

Klijnsma bood deze week het rapport  ‘veilig omgaan met elkaars gegevens’ van de Inspectie SZW aan bij de Tweede Kamer. In het rapport zijn de bevindingen van de inspectie over de de beveiliging van Suwinet tussen september 2014 en september 2015 beschreven. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten die samenwerkingsverbanden met andere gemeenten zijn aangegaan beter scoren, zo constateert Klijnsma. 'Bij zelfstandige gemeenten voldeed 34 procent aan alle 7 normen, maar bij samenwerkingsverbanden is dat percentage 58 procent.'

De 198 gemeenten die niet aan de 7 essentiële normen voldoen, hebben in maart 2016 een vooraankondiging tot een aanwijzing van Klijnsma gekregen. Binnen een termijn, die tussen de 6 en 12 weken ligt, dienen deze gemeenten de beveiliging van SUWInet op orde te brengen. Gemeenten die niet voldoen moeten haast maken deze zomer, want er dreigen sancties te volgen. Uiteindelijk kunnen gemeenten zelfs helemaal afgesloten worden van Suwinet. Lees hier de volledige Kamerbrief en de lijst met gemeenten die aan de normen voldoen.

Alles bij de bron; AutomGids


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha