Weet je wat echt mooi zou zijn? Een filter voor internetfilters. Dus, als het kabinet een wet voorstelt waarin een internetfilter is opgenomen, dat het dan automatisch geweigerd wordt. Zo’n filter bespaart het parlement werk en voorkomt dat we er op moeten vertrouwen dat de Tweede Kamer het juiste doet.

Want wat nu gebeurt, is dat er een mogelijk een internetfilter wordt geïntroduceerd in de slipstream van een wijziging van de huidige regels om gokverslaving tegen te gaan. Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over een voorstel om de regels rondom de preventie van gokverslaving in lijn te brengen met het tijdperk dat “internet” heet. Dat wetsvoorstel bevat helaas ook een artikel dat de Kansspelautoriteit (“KSA”) de bevoegdheid moet geven om een internetfilter in te zetten.

In feite is zo’n internetfilter niets anders dan het manipuleren, blokkeren en filteren van internetverkeer. Een bijzonder slecht plan. Zo’n internetfilter lost het probleem met illegale websites niet op, maar maakt deze slechts onzichtbaar. Je kunt namelijk met een beetje googelen je weg om het filter zo vinden. De gebrekkige effectiviteit was reden om eerdere voorstel voor internetfilters af te wijzen. Maar nog veel belangrijker is dat internetfilters het vertrouwen in de digitale infrastructuur ondermijnen: een filter dwingt providers het internetverkeer te manipuleren – precies wat criminelen ook doen. Zo’n filter staat daarom ook haaks op de inspanning van de overheid om ons internet veiliger te maken.

We hopen daarom dat de fracties in de Tweede Kamer het voorstel van D66, om het internetfilter te schrappen uit het wetsvoorstel, zullen omarmen. Of dat gaat gebeuren laat zich moeilijk voorspellen. Gokje, anyone?

Alles bij de bron; BoF


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha