Uitkeringen? Rotterdam geeft ze niet zomaar. Wie de tegenprestaties moet beoordelen, vrijwilligers vaak, is daar niet blij mee...

...Juist dat stuit Marga Vintges tegen de borst. Zij is bestuurslid van een organisatie van wijkbewoners in Rotterdam Feijenoord/Kop van Zuid. „Ik moet dan gaan bijhouden of de tegenprestatievrijwilligers voldoende uren komen. Of ze op tijd zijn, of ze goed werk afleveren. Ik vind dat gek. Ik ben niet werkzaam op de afdeling personeelszaken. Ik ben vrijwilliger.”

Natuurlijk, zegt Vintges, „zijn we blij met extra handen. Maar toen ambtenaren van de Taskforce Tegenprestatie duidelijk maakten wat er allemaal bij kwam kijken, gingen haar haren recht overeind staan. „Ik wil niet in de positie staan dat ik als vrijwilliger mijn eigen buurtgenoten moet controleren en begeleiden, die ik daarna weer bij de Jumbo tegenkom. Ik vind dat principieel onjuist. Bovendien kost het mij als vrijwilliger flink wat extra tijd. Ik moet een contract opstellen, ervoor zorgen dat de afspraken worden nagekomen, de mensen aansturen en begeleiden.”..

...De woordvoerder van wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid, Leefbaar Rotterdam) relativeert de bezwaren. Hij wijst erop dat niemand verplicht is ‘vrijwilligers met een tegenprestatie’ aan te nemen en bij vragen of problemen kan zo’n organisatie altijd nog contact opnemen met een gemeentelijke ‘activeringscoach’.

Alles bij de bron; NRC


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha