Het GVB heeft in 2015 een stijging van bijna 24 procent van het aantal zware geweldsincidenten opgemerkt, waaronder fysieke mishandeling en bedreiging met of zonder wapen. Dit is bijzonder omdat vaak gedacht wordt dat geweld in het OV vooral door zwartrijders veroorzaakt wordt. “Dit zijn verschillende incidenten”, legt woordvoerster Mireille Muller van de GVB uit. “We merken een afname van de lichtere incidenten die meestal worden veroorzaakt door zwartrijders, maar dit staat los van deze zware incidenten zoals overvallen.”

Het GVB heeft nog geen verklaring waarom juist dit jaar er veel meer gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden. “GVB is niet de enige vervoerder die te maken heeft met meer geweld tegenover het personeel”, aldus Muller. “Het is echt een maatschappelijk probleem.” Stadsvervoerder GVB zet voorlopig nog niet in op een landelijke aanpak van geweld om de sociale veiligheid in het OV te vergroten. “We gaan nu eerst inzetten op de extra maatregelen die we al genomen hebben, dus meer cameratoezicht en beveiligers in de voertuigen.” 

GVB werkt samen met het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV), waarin politie en Handhaving en Toezicht van de gemeente verenigd zijn, onder meer door in burger het openbaar vervoer te controleren. Daarbij is het de taak van de GVB om te controleren op geldige vervoerbewijzen en huisregels, terwijl het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer zich richt op zaken die behoren tot de openbare orde, zoals zakkenrollers en openstaande boetes.

Alles bij de bron; OVPro


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha