Na de SP wil ook D'66 zo snel mogelijk opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over het bericht dat de Amerikaanse spionagedienst NSA 1,8 miljoen telefoonnummers in Nederland heeft onderschept. 

''Vorige week wilde minister Plasterk niet uitsluiten dat soms buitenlandse inlichtingendiensten Nederlanders in de gaten houden. Vandaag blijkt dat het om 1,8 miljoen gesprekken in één maand gaat. Ik heb sterk de indruk dat de Nederlandse regering ook niet weet wat er speelt, dat is kwalijk'', aldus D'66 kamerlid Schouw. Hoe vaak de NSA in die maand precies een telefoongesprek heeft afgeluisterd is niet bekend. Ook is onduidelijk hoeveel nummers er in de maanden daarvoor en daarna zijn onderschept.


Eerder stelde stelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven al Kamervragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) over telecombedrijven die misbruik maken van opslagregels voor telefoongegevens.

''Een buitenlandse inlichtingendienst die over onze schouder meekijkt, is het laatste waar Nederland op zit te wachten. Of het nu gaat om inlichtingendiensten of telecombedrijven, mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat telefoongesprekken en e-mails veilig zijn. Het is tijd dat we onze privacy beter beschermen. Alles wat wordt opgeslagen, kan ook op straat komen te liggen.''

Alles bij de bron; NU

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha