Als het aan het CDA ligt, kan de politie je binnenkort verplichten het wachtwoord tot je versleutelde bestanden te geven. En als je niet meewerkt, is dat strafbaar. Dat botst met het belangrijke beginsel dat niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. En terwijl de minister onderzoekt of een dergelijk bevel wel juridisch haalbaar is, verwierp twee weken geleden een Amerikaanse rechter zo’n bevel al.


De rechter vond het bevel tot ontsleutelen in strijd met het Fifth Amendment. Dat is het artikel van de Amerikaanse grondwet waarin staat dat in een strafzaak niemand kan worden verplicht om tegen zichzelf te getuigen. In het Nederlandse rechtssysteem kennen we dat beginsel onder de Latijnse naam nemo tenetur: “niemand is gehouden tegen zichzelf bewijs te leveren“.

Ook in het Nederlandse rechtssysteem zijn zwijgrecht en het nemo-tenetur beginsel belangrijk. Het is dan ook terecht dat de minister onderzoekt of zo’n decryptiebevel wel past binnen dat beginsel. Eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk: dat botst.

Alles bij de bron; BOF 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha