Na 6,5 jaar is er eindelijk een einde gekomen aan de zaak Première, zoals het Openbaar Ministerie de eerste strafzaak tegen p2p-link sites in Nederland heeft gedoopt. Advocaat-generaal mr. L. Plas heeft het beroep in cassatie ingetrokken, zo heet het officieel.

Dat betekent dat de zaak, die zo spectaculair begon, als een nachtkaars is uitgegaan. De vijf beheerders van Releases4u.com en Shareconnector.com werden beschuldigd van inbreuk op auteursrechten op 'gigantische schaal'. Zo serieus waren volgens het OM deze misdaden, dat de beheerders een criminele organisatie vormden, waarop tot zes jaar celstraf staat. Het zaak was aangebracht door piraterijbestrijder Brein. Het OM en de FIOD gingen vervolgens met het door Brein aangeleverde dossier aan de slag en arresteerde verschillende beheerders en confisqueerde allerhande computers.

... het Hof in Den Haag legde het OM ongenadig op de pijnbank, en gebood heropening van het onderzoek. Bovendien, en dat is redelijk uniek, moest de Officier van Justitie die in 2004 tot vervolging heeft besloten, als getuige worden gehoord. Het Hof twijfelde namelijk sterk of de vervolgingsbeslissing, de inval bij de beheerders en de inbeslagname van pc's van verdachte beheerders wel door de beugel konden. 

Alles bij de bron; webwereld 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha