Sociale mediasites, weblogverzamelsites en internetproviders in Nederland krijgen jaarlijks honderden verzoeken om naw-gegevens af te staan van gebruikers, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Milica Antic, advocate bij SOLV en Arnoud Engelfriet, jurist bij ICT Recht, zeggen met grote regelmaat dergelijke verzoeken te krijgen. 

De reden dat isp’s en aanbieders van social media platformen en weblogs zonder tussenkomst van de rechter worden geconfronteerd met verzoeken, harde eisen soms, om naw-gegevens vrij te geven, ligt aan een uitspraak v/d Hoge Raad uit 2005 in de zaak van een postzegelhandelaar tegen internetprovider Lycos dat providers “indien er duidelijk sprake is van onrechtmatige daad” zonder meer de personalia van de overtreders moeten vrijgeven.

Nu ligt de beoordeling van een verzoek tot vrijgave van de identiteit van bloggers bij de isp’s of platformaanbieders. En dus ligt de weg open voor willekeur. Extra gevoelig ligt dit bij anoniem klokkenluiden, waarbij mensen zelf of via anderen zaken aan het licht brengen die van maatschappelijk belang zijn. Antic noemt klokkenluiders “digitaal vogelvrij verklaard” door de Lycos/Pessers-uitspraak.

Lees alles bij de bron; webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha