De Rotterdamse korpschef Frank Paauw wil dat alle Nederlanders DNA afstaan, zodat de politie meer misdrijven kan oplossen. Nu moeten alleen verdachten van een misdrijf waar vier jaar of meer voor staat hun DNA afgeven. Volgens Paauw is de privacy van burgers ondergeschikt aan het opsporingsbelang. Dat zegt de korpschef in Leefbaar Nieuws, de partijkrant van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. (lees alles bij de bron; security)

In de gemeenteraad is direkt om een spoeddebat gevraagd nav deze uitlatingen;

GroenLinks in Rotterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over de uitlatingen van korpschef Frank Paauw in de partijkrant van Leefbaar Rotterdam. De VVD en de PvdA sluiten zich bij Groenlinks aan.

En PrivacyFirst reageerde met dit persbericht;

Korpschef Paauw citeert in de partijkrant van Leefbaar Rotterdam de 19e-eeuwse criminoloog Lacassagne die stelde dat “iedere maatschappij de criminaliteit krijgt die het verdient”. Stichting Privacy First zou hier tevens privacycriminaliteit onder willen verstaan en wijst korpschef Paauw graag op een relevanter citaat van Benjamin Franklin: “Hij die privacy opgeeft voor veiligheid verdient geen van beide.”

In de Volkskrant verscheen dit artikel;

GroenLinks wil dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie 'met klem' afstand neemt van het voorstel van de Rotterdamse politiekorpschef om het DNA van iedere Nederlander op te slaan in de DNA-databank.

'Onderzoeksbevoegdheden zoals de DNA-afdracht moeten alleen toegepast kunnen worden op daders, niet op argeloze burgers,' zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. 'Onder het mom van het vergroten van de veiligheid en het oplossen van misdrijven stelt de korpschef voor om de grondrechten van onverdachte burgers met voeten te treden.'

Dibi heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan Opstelten.

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha