×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Tachtig procent van de Nederlanders vindt het goed dat de politie in sociale netwerken als Facebook en Hyves neust, op zoek naar openbare persoonsgegevens om te gebruiken bij opsporing. In het geval van de Belastingdienst vindt zestig procent dit oké. Dat blijkt uit een enquête die donderdag werd gepresenteerd op het jaarcongres van ECP-EPN.

"Burgers vinden het niet allemaal best. Ze maken een duidelijk onderscheid tussen verschillende soorten applicaties. Ze vinden het over het algemeen goed dat er dossiers worden opgebouwd, zoals het Elektronisch Patiëntdossier. Maar ze willen er zelf wel iets over te zeggen hebben. Voor wat, hoort wat. 82 procent vindt bijvoorbeeld dat patiënten zelf toegang moeten hebben tot hun dossier." Er is ook bezorgdheid over het burgerservicenummer (BSN). Prins: "Burgers vrezen voor een bredere verspreiding van BSN. Let je er zelf wel eens op hoe vaak je je BSN tegenkomt bij organisaties die niet van de overheid zijn? Het BSN sijpelt door in het private domein."

Het grootste gevaar schuilt volgens Prins in een toekomst "waarin we alles met alles aan elkaar verbinden, óók in de private sector. Alles wordt met alles verbonden. Het grootste gevaar is: we voeren er geen discussie over."

Lees alles bij de bron; zdnet

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha