×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Als er een politieauto door de lege polder aan komt rijden, is Sjaak op zijn hoede. Komen ze voor hem?

Sinds april vorig jaar was dat een keer of vijf het geval. Agenten bellen aan bij huizen in Noord-Holland waar Sjaak heeft gewoond, ze posten langs wegen waarvan ze denken dat hij die gebruikt en bezoeken bedrijven waar hij zou kunnen werken.

Sinds 22 juli 2009 is Sjaak officieel voortvluchtig. Op die dag besliste de Amsterdamse rechtbank dat hij mocht worden overgeleverd aan Polen. Zo wordt uitlevering genoemd tussen landen van de Europese Unie. Polen had daar om gevraagd omdat Sjaak in mei 2002 in een Poolse gevangenis een bewaarder tweehonderd Zloty (ongeveer 25 euro) zou hebben gegeven om een fles wodka voor hem te kopen.

Hij is niet de enige Nederlander die voor een relatief licht vergrijp wordt overgeleverd aan een ander Europees land. De procedure daarvoor is in 2004 op Europees en Nationaal niveau versimpeld. De mogelijkheden voor rechters om te beoordelen of het terecht is dat iemand wordt opgeëist zijn toen beperkt.

Onderzoek bij 250 zaken: Nederland is ‘te volgzaam’ bij overleveren

Nederland is „te volgzaam” bij het overleveren van onderdanen aan andere Europese landen. Dat zegt de Utrechtse hoogleraar rechtspleging Philip Langbroek. Hij onderzocht 250 overleveringsbesluiten die tussen 2006 en 2008 zijn genomen door de rechtbank in Amsterdam. 

Met de vereenvoudigde procedure moest het makkelijker worden georganiseerde criminaliteit en terrorisme te bestrijden. Maar in de praktijk worden nu Nederlanders overgeleverd voor bagateldelicten, zegt Langbroek. Hij zag voorbeelden daarvan vooral bij verzoeken uit Oost-Europa. Zo vaardigde Estland een aanhoudingsbevel uit voor iemand die een stuk hout had gegooid naar een paard.

Volgens Langbroek kunnen Nederlandse rechters meer beslissingsruimte voor zichzelf creëren door zich te beroepen op het Europese grondbeginsel van proportionaliteit.

Samenvatting van een artikel uit de digitale NRC editie

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha