In de rechtbank Rotterdam heeft een themazitting plaats gevonden waar verschillende verdachten voorkwamen die wapens via het darkweb hadden besteld. De wapens werden niet door een wapenhandelaar aangeboden, maar door de politie die de verdachten zo kon aanhouden. 

"De kopers waanden zich anoniem, maar het gebruik van het darkweb is geen garantie om anoniem te blijven", aldus het OM. Het Openbaar Ministerie stelt dat de politie diverse interventies pleegt om de anonimiteit van kopers en verkopers op het darkweb te ondermijnen. Zo hadden de verdachten die tijdens de themazitting voorkwamen niet in de gaten dat de verkopende partij politiemensen waren in plaats van wapenhandelaren.

De strafrechtelijke onderzoeken begonnen steeds op basis van informatie over één of meer verdachten die op het darkweb naar vuurwapens zochten. Vervolgens werd door een politiemedewerker contact onderhouden met de verdachten. Tijdens dit contact bestelden de verdachten een wapen al dan niet met munitie en werd er een ontmoeting gepland voor de overdracht. Na deze ontmoetingen, die vaak plaatsvonden in hotels en horecagelegenheden, werden de verdachten buiten door de politie gearresteerd.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha