WhatsApp heeft de rechtszaak verloren die het tegen de Autoriteit Persoonsgegevens had aangespannen, waardoor het bedrijf gedwongen is een vertegenwoordiger in Nederland aan te wijzen om aan de Wet bescherming persoonsgegevens te voldoen. Wordt dat niet gedaan, dan moet WhatsApp een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen, die maximaal oploopt 1 miljoen euro. 

Vandaag oordeelde de bestuursrechter van de rechtbank Den Haag dat WhatsApp de gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen.

WhatsApp voerde aan dat van haar ten onrechte wordt verlangd dat zij een vertegenwoordiger in Nederland aanwijst, omdat onder de toekomstige Privacyverordening er slechts één vertegenwoordiger binnen de EU hoeft te worden aangewezen. Omdat niet is gebleken dat WhatsApp al een vertegenwoordiger in een andere EU-lidstaat heeft aangewezen, heeft de rechtbank overwogen dat er geen concreet zicht op legalisatie van de bestaande situatie bestaat. WhatsApp zal dus alsnog moeten voldoen aan het sanctiebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha