De Hoge Raad staat de politie toe vermoede criminelen aan te houden onder het mom van een verkeerscontrole. Dat is geen misbruik van bevoegdheden, stelt het hoogste rechtsorgaan in een al jaren slepend debat. Het arrest waarin het Amsterdamse hof zich fel tegen de methode had gekeerd, is vernietigd.

Zo lang de agenten na het stoppen van de auto de bestuurder maar vragen om kentekenbewijs en rijbewijs, hebben ze voldaan aan de plicht uit de Wegenverkeerswet en mogen ze proberen de informatie te vergaren over de inzittenden waarom het was begonnen.  De door de Amsterdamse politie ontwikkelde methode is op zich eenvoudig. De recherche werkt samen met herkenbare agenten in een dito politieauto. 

De recherche in burgerkleding pikt bijvoorbeeld bij een bekende verzamelplek van criminelen heimelijk een auto op waarin ze (zware) criminelen vermoedt, volgt die auto tot die een eindje op weg is en laat collega's in uniform de auto langs de kant zetten. De inzittenden beseffen niet dat ze al bij hun verzamelplek in de gaten waren gehouden...

...Advocaat Christian Flokstra van één van de veroordeelde verdachten, die het fenomeen dynamische controle samen met kantoorgenoot Juriaan de Vries jarenlang bevocht, is diep teleurgesteld door het oordeel van de Hoge Haad. "Deze uitspraak laat weer zien hoe de Hoge Raad in dit soort zaken stelselmatig de staat beschermt en niet de burger," zegt Flokstra.

"Als je deze methode toestaat, werk je discriminatie in de hand. Als doekje voor het bloeden oordeelt de raad nog dat de politie niet mag discrimineren op etnische of religieuze kenmerken, maar welke agent geeft dat toe in zijn proces verbaal?! Als de politie maar om de papieren vraagt, mag ze iedereen staande houden om welk onderbuikgevoel dan ook. De burger is vogelvrij." 

Alles bij de bron; Parool


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha