De politie is de strijd tegen cybercriminelen aan het verliezen. Met die waarschuwing komt Inge Philips, commissaris van het Team High Tech Crime van de politie. Ze drong donderdag bij de Tweede Kamer aan op een wet waarmee de politie computers, servers, telefoons en andere apparaten mag hacken. Ook het Openbaar Ministerie zegt dat de wet nodig is om ,,terrein terug te winnen'' op de criminelen.

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt juist dat zo'n wet te ver gaat en volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het ,,een ongekende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer'' om alle apparaten te kunnen hacken. Het treft niet alleen een verdachte, ,,maar ook familieleden, vrienden en zakenrelaties'', zegt de privacywaakhond. 

Alles bij de bron; AD

Update;

Het CDA wil dat verdachten kunnen worden gedwongen hun encryptiesleutel af te staan, zo bleek vandaag tijdens een hoorzitting over het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Eind december vorig jaar werd het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, maar het decryptiebevel was hieruit gehaald.

Dit was gedaan vanwege de verhouding met het nemo tenetur-beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Als het aan het CDA ligt wordt het echter weer opgenomen. 

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha