Politie en Justitie
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Vrijdag is door de rechtbank van Amsterdam een hacker veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man is schuldig aan het hacken van computersystemen, afpersing en chantage. Ook heeft hij ruim 1,5 miljoen euro witgewassen.
Tot zijn arrestatie werkte hij bij een cybersecuritybedrijf en was hij vrijwilliger bij beveiligingsorganisatie Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD).
De rechtbank neemt het Van der S. kwalijk dat hij bijna drie jaar lang zijn digitale kennis heeft ingezet voor misdadige praktijken. De hacker drong computersystemen binnen, eiste vervolgens losgeld om gegevens vrij te geven en dreigde om gevoelige gegevens openbaar te maken. Ook stal hij niet-openbare informatie.
Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist tegen de man uit Zandvoort. Het OM hoopt dat de zaak ook een waarschuwing is voor andere hackers die zich bezighouden met illegale zaken. Er zijn nog drie medeverdachten betrokken bij de zaak. Zij zullen later terechtstaan.
Alles bij de bron; NU
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
De hack van berichtendienst Sky ECC bleek een goudmijn voor justitie, maar rond de opsporingsmethoden hing een rookgordijn. Nu blijkt uit Belgische, Franse en Nederlandse strafdossiers dat België en Nederland de grenzen van de wet opzochten.
...‘Eén grote tap op de onderwereld’, jubelt Andy Kaag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche op datzelfde moment in Amsterdam. ‘Wat we hebben laten zien, is dat criminelen onterecht denken dat ze onbespied kunnen communiceren.’ Er volgen honderden aanhoudingen en rechtszaken, vaak drugsgerelateerd, met de Sky-berichten als belangrijkste bewijs.
Maar Nederland werpt ook een rookgordijn op. Hoe de politie toegang kreeg tot de honderden miljoenen berichten mag niet bekend worden, terwijl het de kern van de rechtsstaat raakt: als rechters de opsporingsmethode niet kunnen toetsen, krijgen verdachten geen eerlijk proces.
Het OM wijst naar Frankrijk: dat is het land dat het onderzoek leidde en ervoor zorgde dat de honderden miljoenen berichten in handen van justitie kwamen.
Hoe dat gebeurde, is een Frans staatsgeheim.
Nederland beroept zich op het vertrouwensbeginsel: als het samenwerkt met Europese landen, moeten rechters ervan uit kunnen gaan dat het bewijs daar rechtmatig is verzameld. Frankrijk werd daarbij handig gebruikt...
...Nederland heeft dan al ruime ervaring met het kraken van cryptotelefoons, voorlopers van Sky. Eerst Ennetcom, daarna PGPSafe, IronChat en later ook EncroChat: telkens weten politiespecialisten computerservers op te sporen en miljoenen berichten te ontsleutelen. ‘Een klap voor de onderwereld’, zeggen opsporingsdiensten niet zonder trots. Maar justitie weet ook dat ze daarbij de randen van de wet opzoekt – en er soms overheen gaat.
Alles bij de bron; Volkskrant
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Het ontslag van een hoofdagent (eenheid Oost-Nederland) die drugs gebruikte en informatie lekte, was terecht.
De agent werd in 2022 ontslagen omdat hij via Whatsapp drie keer politieinformatie had gedeeld met een toenmalige vriendin en, in privétijd, drugs gebruikte. Hij appte met de vrouw over het kaliber van kogels die waren gevonden bij een politieonderzoek, over het gewicht van een hoeveelheid gevonden drugs bij een aanhouding, en over een zedenverdenking jegens een familielid van een bevriende collega-agent.
Het Whatsapp-contact is volgens de rechtbank te zien als het delen van vertrouwelijke politieinformatie. Volgens de rechtbank was daarom sprake van ‘toerekenbaar plichtsverzuim‘ en heeft de agent gehandeld ‘in strijd met de strenge eisen van integriteit, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid’.
Alles bij de bron; Cops-in-Cyberspace
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Het Openbaar Ministerie heeft in juli een waarschuwingsbrief gestuurd naar 175 personen voor hun deelname aan een klimaatdemonstratie op Schiphol. Zeker zeven van hen blijken achteraf niet aanwezig te zijn geweest bij de actie. Het OM biedt daarvoor excuses aan.
In november vorig jaar hield de Koninklijke Marechaussee ongeveer vierhonderd demonstranten aan vanwege hun deelname aan de actie. Het merendeel daarvan wilde zich niet identificeren, dus heeft de marechaussee de identificatie achteraf gedaan op basis van politie-informatie en open bronnen (zoals social media).
Bij die identificatie ging het fout. De marechaussee identificeerde in eerste instantie zeker zeven personen die helemaal niet aanwezig waren op Schiphol. Een onderzoek naar de verkeerde identificatie van een achtste persoon loopt nog.
Alles bij de bron; NU [Thnx-2-Niek]
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
De politie mag sinds 2019 apparaten van verdachten binnendringen, maar ook in 2022 werd er niet voldaan aan diverse regels die gelden voor de inzet van de hackbevoegdheid, zo stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Het gaat onder andere om het gebruik van commerciële hacksoftware, waardoor politie niet kan uitsluiten dat de leverancier toegang heeft tot verzamelde gegevens. De Inspectie adviseert de minister van Justitie en Veiligheid om te bepalen of en hoe de wet die de hackbevoegdheid van de politie regelt, moet worden aangepast...
...De Inspectie concludeert dat de politie na vier jaar nog onvoldoende inhoud en opvolging geeft aan de regels en uitgangspunten voor het toepassen van de hackbevoegdheid. Veel van de bevindingen die vorig jaar werden gedaan zijn gelijk aan de eerdere drie verslagen die zijn gepubliceerd. Dit betekent volgens de Inspectie dat de afgelopen vier jaar, ondanks de inspanningen die daartoe zijn geleverd, te weinig vooruitgang is geboekt door het politieteam.
Het gaat dan om het verbeteren van het proces en de technische inrichting om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten en de toezeggingen die zijn gedaan door de (toenmalige) minister van Justitie en Veiligheid. De minister wordt dan opgeroepen om een standpunt in te nemen of de wet moet worden aangepast, om zo mogelijke knelpunten die de politie ervaart weg te nemen.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Het OM heeft waarschuwingsbrieven gestuurd aan mensen die niet bij een klimaatdemonstratie waren. „Dit is bespottelijk.”...
....176 demonstranten ontvangen een waarschuwingsbrief waarin het OM schrijft niet tot strafvervolging over te gaan, hoewel hun gedrag strafbaar is.
Ook Kirsten Verdel krijgt zo’n brief. „Vastgesteld kan worden dat u het terrein van de luchthaven Schiphol wederrechtelijk bent binnengedrongen en daar vervolgens bent verbleven. Dat gedrag is als een misdrijf strafbaar gesteld”, leest de brief die Verdel in juli op Twitter plaatst. Maar, schrijft ze, „ik was 5 november 2022 niet bij een demonstratie op Schiphol, maar bij een binnenspeeltuin en een bruiloft.”
Sindsdien, vertelt Verdel telefonisch, zoekt ze antwoord op de vraag hoe het kan dat zij als demonstrant werd aangemerkt en probeert ze de onterechte registratie in de justitiesystemen ongedaan te maken. „Ik vind het zorgwekkend dat ik zonder wederhoor of aanvullend onderzoek zomaar als demonstrant ben aangemerkt.”...
....Strafrechtadvocaat Juriaan de Vries, die Verdel bijstaat, is zeer kritisch over de gang van zaken. Volgens hem zijn de twee vrouwen door het OM en de marechaussee in een juridisch niemandsland gemanoeuvreerd waar ze geen rechten hebben. „Ze worden bewust aangemerkt als betrokkene, terwijl de marechaussee hen feitelijk als verdachte behandelt. Daarnaast wordt een verhoor kunstmatig tot interview gebombardeerd. Ik vind dat bespottelijk.”
Hij is ook kritisch over de waarschuwingsbrief. „Het is een tik op de vingers waar je juridisch niet tegen kunt opkomen. Ook kun je je dossier niet opvragen. En omdat het formeel geen beslissing is, kun je geen bezwaar maken. Maar ondertussen kom je wel in de systemen terecht.”
Kamerleden Joost Sneller (D66) en Nicole Temmink (SP) stelden woensdag schriftelijke vragen over de kwestie aan demissionair minister Yesilgöz. Zij willen weten: „Welke juridische bescherming hebben deze mensen precies?”
Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Een ontslagen agent kon maandenlang politie-informatie opvragen bij het Real Time Intelligence Center (RTIC) van de politie in Apeldoorn. Samen met handlangers verkocht hij deze informatie door aan criminelen. Dit is gebleken uit onderschepte communicatie via de versleutelde communicatiedienst EncroChat.
Opvallend is dat de man hievoor simpelweg opbelde naar het RTIC van de politie in Apeldoorn. Dit is een inlichtingencentrum dat politiemensen op straat voorziet van actuele informatie die hen ondersteunt in hen werk. Denk hierbij aan het controleren van kentekengegevens, burgerservicenummers en informatie over lopende onderzoeken naar verdachten.
De voormalig politieagent deed zich voor als andere agenten, die nog wel in dienst waren bij de politie. Hij wist hun dienstnummers, en wist het RTIC op deze manier te overtuigen informatie te overhandigen.
Alles bij de bron; DutchITChannel
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat de conclusies van de AP terecht waren. DPG Media, uitgever van grote kranten en tijdschriften, overtrad inderdaad artikel 12 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming door klanten te vragen om een kopie van een identiteitsbewijs op te sturen als zij inzage in hun klantengegevens wilden krijgen.
Dit is volgens de rechtbank een 'te rigide procedure voor het identificeren van verzoekers' en is een onnodige belemmering. "DPG deed dit verzoek zonder van tevoren te beoordelen of de desbetreffende verzoeker op een andere, minder ingrijpende wijze kon worden geïdentificeerd."
Volgens de rechtbank had de AP hier echter niet direct een boete voor mogen uitschrijven. Dat heeft te maken met verzachtende omstandigheden. Zo zou het vragen naar een ID-bewijs in principe 'een goed middel om iemand te identificeren' zijn. Daarbij zegt de rechtbank dat DPG 'niet lichtzinnig is omgegaan met haar plichten als verwerkingsverantwoordelijke', maar dat het om een onjuiste beoordeling gaat van de verhouding van databescherming en het faciliteren van andere AVG-rechten.
Alles bij de bron; Tweakers
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
De man die een deepfakepornovideo van presentatrice Welmoed Sijtsma maakte, wordt vervolgd. Hij wordt verdacht van 'het voorhanden hebben van en het vervaardigen van beelden met een seksuele aard'.
De man werd in november van vorig jaar gearresteerd vanwege de video. Hij monteerde het gezicht van de presentatrice op een pornoactrice. Naar aanleiding hiervan maakte Sijtsma een documentaireserie over deepfakeporno. Daarin sprak ze via een chat ook met de maker van het filmpje en haar onderzoek zou ook hebben geholpen bij het opsporen van de man.
Wanneer de zaak voor de rechter komt, is niet bekend.
Alles bij de bron; Tweakers
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Het Openbaar Ministerie onderzoekt een grootschalige datadiefstal na een hack van MOVEit Transfer, software die gebruikt wordt voor het delen van bestanden...
...Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie is, onder leiding van het Landelijk Parket, direct na de eerste melding gestart met een onderzoek. Daarin wordt samengewerkt met nationale en internationale partners. De hackers hebben reeds enkele namen van bedrijven en data gepubliceerd. Zowel de claim van de hackers, als de gepubliceerde lijst met namen van getroffen bedrijven zijn in onderzoek.
Het THTC roept gebruikers van systemen die mogelijk gecompromitteerd zijn en/of worden benaderd door de hackersgroep en aangifte willen doen zich te melden bij teams cybercrime eenheid van de politie in hun regio. Datalekken moeten daarnaast altijd gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Alles bij de bron; Beveiliging