Laura Beck schreef ter afsluiting van de master Besturen van Veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam een onderzoek naar de invloed op het besluitvormingsproces rondom het biometrisch paspoort. De scriptie geeft inzicht in het totale speelveld van besluitvorming rondom het onderwerp biometrisch paspoort. Dit inzicht is erg waardevol en leerzaam voor het vakgebied burgerzaken. 

Voorwoord

...Vanuit de interesse in het spanningsveld tussen veiligheid en privacy ben ik uiteindelijk bij de black box van het biometrische paspoort terecht gekomen. Een onderwerp waar dit spanningsveld duidelijk in terug komt.

Het besluitvormingsproces rondom de invoering van vingerafdrukken en het stopzetten van de opslag ervan in databanken was schimmig. Ik werd nieuwsgierig naar wat zich had afgespeeld. Omdat het een zogenaamde black box betrof was het van belang om mij goed in te lezen in de achtergrond van reisdocumenten en biometrie.

Hiervoor wil ik Vincent Bohre en Max Snijder bedanken. Zij hebben uitgebreid de tijd genomen om mij met het onderwerp kennis te laten maken en te laten zien waar het allemaal om draaide.

Alles bij de bron; nvvb  de scriptie is hier te downloaden [pdf]


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!